Четвер, 25.04.2024, 04:09
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Травень » 17 » День вишиванки
16:49
День вишиванки

Дух народу в колір заплете,
Проросте і піснею, і цвітом.
А над світом, гляньте, а над світом –
Українська вишивка цвіте!
Ганна Костів-Гуска

2010 року в Україні з'явився День вишиванки. Це свято відзначають кожен третій четвер травня і в цьому році – це 16 число.
День вишиванки зовсім молоде свято, але його вже дуже сильно полюбили практично всі. Ще б пак: адже у нього досить цікаві традиції. Ідея свята належить звичайній студентці Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Вона ще в 2006 році запропонувала своїм одногрупникам прийти в університет в якийсь із днів у вишиванках. І вони це зробили не тільки в 2006-му році, але і після. Так і почалася традиція, яка підкорила всю Україну і величезну діаспору нашої країни.
Головною метою цього дня є збереження українських національних цінностей та їх популяризація. І потрібно погодитися, що це прекрасний варіант, який нікого ні до чого не зобов'язує, але настільки цікавий, що залучає безліч людей. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров'я малюка. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого.
Саме тому сьогодні до Покровської дитячої бібліотеки завітали учні 5-Б класу Покровської ЗОШ І-ІІІ ст.№2 в українському національному одязі – вишиванках. Був проведений флешмоб «Вишивана Україна», яким діти довели, що вишиванка-таки має генетичний код, який керує найсвітлішими поривами української душі. А ще, в рамках Дня Вишиванки, в читальній залі бібліотеки було оформлено книжкову викладку «Вишивана Україна». Література допоможе відвідувачам познайомитись з історією свята та з символами і традиціями української вишивки.

 

Переглядів: 292 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів