Четвер, 28.03.2024, 14:37
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Травень » 8 » Година пам’яті
10:14
Година пам’яті

Кожен рік віддаляє нас від великої переможної весни 1945 року. Та живою і невмирущою є пам'ять про тих, які ціною власного життя відстояли мир, свободу і незалежність Батьківщини, врятували світ від фашистської навали. Не зникне в пам’яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його Перемога.

 Цього року, ще з лютого місяця  в дитячій бібліотеці оформлена книжкова виставка «Кожен рік  салютує весна Перемоги».

Напередодні  70-річчя Перемоги   було проведено цикл заходів,  спрямованих на висвітлення подвигу українського народу у роки Другої світової війни.  Проводилися голосні читання «Поезія опалена війною», вернісаж малюнків «Перемогу невгасиму славлять внуки і сини», спільно з районним краєзнавчим музеєм провели годину пам'яті «Подвигу солдата поклонись» для  учнів  6 – х та 8 - А класів Покровської гімназії .

Ведучі заходу розповіли  про двох побратимів із знаменитого полку «Нормандія – Німан», про нашого земляка Володимира Білозуба і француза Моріса де Сейна. Серйозний, стриманий мовчун Володимир з українського села на Дніпропетровщині і дотепний, з відкритою душею Моріс, аристократ із Парижа. Вони мріяли про той щасливий час, коли повернуться з перемогою до рідних домівок, вони вірили, що саме так і буде, і йшли до заповітної мрії через вогненну й задимлену землю, йшли з запеклими боями, через Оршу, Березіну, Мінськ…Та їх мріям не судилося збутися. 15 липня 1944 року Моріс вперше здійнявся в повітря разом з Володимиром, щоб перелетіти на новий аеродром, ближче до лінії фронту. Та в повітрі ворожі кулі влучили в бензобак, в мотор. Моріс міг врятуватися, вистрибнувши з парашутом з пошкодженого винищувача, але ж у кабіні сидів Володимир і в нього парашута не було. Випари пального стискували горло, пекли очі. Моріс втратив орієнтири. Смертельно поранена машина не підкорювалась його волі, стрімко падаючи у прірву…

Покровчани свято бережуть пам’ять про героїв. В районному музеї зібрано матеріали про подвиг Володі Білозуба, Моріса де Сейна та про полк «Нормандія – Німан». Діти мали змогу не тільки почути розпвідь про двох відважних друзів , а й познайомитися з  матеріалами, які представлені в музеї.

Переглядів: 532 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів