П`ятниця, 26.04.2024, 18:56
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Жовтень » 31 » Хеловін в бібліотеці
14:36
Хеловін в бібліотеці

Дедалі популярнішою серед українців стає традиція святкування Хеловіну.  Наймістичніша подія року, яка  в Україні традиційно відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Хелловін – це один з найдавніших свят, що існує вже близько 2000 років. Хелловін має й інші назви: Переддень дня всіх святих, Самайн, Свято мертвих, День мертвих. Батьківщиною Хелловіна вважається територія сучасної Англії, Ірландії та Північної Франції.  Вважається, що традиційні кольори Хеллоуїна – помаранчевий і чорний, тому що помаранчевий асоціюється з урожаєм, а чорний – зі смертю. Гарбузи  на  Хелловін використовуються для створення «ліхтарів Джека». 
За легендою, назва «ліхтар Джека» походить від імені молодої людини Джека, який був занадто скупий, щоб потрапити в рай, і надто норовливий, щоб приєднатися до Диявола в пеклі. На втіху Диявол кинув йому тліюче вугілля, який Джек поклав в недоїджений турнепс. Вважається, що Джек так і використовує це вугіллячко, щоб висвітлити собі дорогу і знайти місце свого заспокоєння. Цікаво, кожна держава це робить по-різному.
У Німеччині люди свято не уявляють без замка Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння. Людям хочеться побачити нечисть, і саме для того в останній день жовтня в замок з'їжджаються тисячі людей. За повір'ями, саме в переддень Дня Всіх Святих привид господаря цього замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі. В Іспанії свято відзначають не один, а цілих три дні. У Великобританії, як таких традицій нема, тому в останній день жовтня головне їхнє заняття - виготовлення ліхтарів з гарбузів. Для Північної Америки Хеловін - це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь. У Китаї  свято Хеловіна називається Днем поминання предків. Разом з їжею і водою вони ставляться перед фотографіями покійних предків свічки і ліхтарі.  Щодо України, то тут все проходить доволі скромно. Що у нас є популярним так це вечірки у цей день. Люди збираються на різних диско, де приходять у костюмах. Хеловіно собливо полюбляє молодь і дітлахи, тому наша бібліотека просто не могла проігнорувати  це свято. Працівники бібліотеки для дітей створили тематичну книжкову виставку ««Страшно цікаві книжки»», на яких розміщені книги про привиди  Оскара Вайльда та Андрія Кокотюхи,  про містичні сили – Лади Лузіної , Івана Андрусяка, про нечисту силу – Василя Королів-Старого, про відьм – Віталія Климчука, гоголівську містику та інші.
 

Переглядів: 339 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів