П`ятниця, 29.03.2024, 04:40
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2021 » Квітень » 10 » Міжнародний день авіації та космонавтики
12:58
Міжнародний день авіації та космонавтики


12 квітня День працівників ракетно-космічної галузі   та Міжнародний день авіації та космонавтики,   присвячений першому польоту людини в космос.
 Це особливий день – день  тріумфу науки та всіх   тих, хто сьогодні займається космічною галуззю. 
12 квітня 1961 року весь світ був приголомшений повідомленням про початок нової ери космічних польотів. У цей день космонавт Юрій Гагарін облетів планету Земля на орбітальному космічному кораблі «Восток», відкривши епоху пілотованих космічних польотів людства, польоту у космос.
Україна зарекомендувала себе як космічна держава на самих витоках космонавтики як такої.
Факт №1: в Україні народилися основоположники космонавтики
Костянтин Ціолковський – радянський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики. Він палкий пропагандист ідей освоєння космосу, а також автор науково-фантастичних творів. Хоча він народився і прожив все життя на території Росії, його предки походять з Волині і були родичами гетьмана Северина Наливайка. 
Микола Кибальчич – винахідник та автор схеми першого у світі реактивного літального апарата. Народився на території Чернігівської області. Окрім дослідницької діяльності, був революціонером-народником. Тож у віці всього 27 років був страчений за замах на імператора Олександра ІІ.
Юрій Кондратюк – український радянський вчений-винахідник. Він був одним із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Саме Кондратюк автор "траси Кондратюка", якою подорожували на Місяць космічні кораблі "Аполлон".
Сергій Корольов – український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Саме Корольов вважається основоположником практичної космонавтики.
Факт №2: ракети родом з України
Олександр Засядько створив перші у світі бойові ракети. Він був нащадком українських козаків, генерал-лейтенантом та видатним інженером. Саме уродженець Полтавщини організував у російській армії першу ракетну роту.
Першу ракетну атаку Засядько продемонстрував під час російсько-турецької війни. Хоча він і запропонував використовувати ракети у бойових цілях, його внесок був неймовірно важливий для подальшого розвитку космонавтики.
Доказом цього є те, що іменем українця названо один з кратерів Місяців.
Факт №3: українець був у космосі
Поки єдиний астронавт України, який побував у космосі – це Леонід Каденюк. У космос він полетів 20 років тому у складі американської команди на шатлі Columbia.
Факт №4: український прапор у космосі
Хоча Каденюк є єдиним космонавтом з України, який побував у космосі, український прапор там бував частіше. Так, космонавт NASA Рендольф Брезник розгорнув на орбіті український прапор. 10 років тому він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов’язують родинні зв'язки.

Факт №5: українки також плідно розвивають космонавтику
Видатна жінка з українським корінням підкорила космос! Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є однією з найуспішніших астронавтів NASA. 
Успішна українка була у космосі двічі, загалом 27 діб. І здійснила при цьому 5 виходів у відкритий космос.
Факт №6: українці побудують на Місяці власну базу
Українське підприємство "Південне" працює над проектом постійної бази на поверхні Місяця!
Звучить фантастично? Тим не менше наші науковці вже приступили до роботи. Проект має п’ять етапів реалізації. Останній з них передбачає запуск постійної бази, на якій перебуватиме людина. Заплановано це на 2062 рік.
І сьогодні ми бачимо вражаючі успіхи космічної техніки - довкола Землі обертаються десятки тисяч супутників, космічні апарати сіли на Місяць і Венеру. 
Українцям є, чим пишатися. Україна – космічна держава, з багатим минулим та впевненим потенціалом на майбутнє.

Переглядів: 133 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів