Неділя, 28.04.2024, 15:28
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2021 » Травень » 21 » День вишиванки
15:15
День вишиванки

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка.
Всесвітній день вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. У 2021 році він припадає на 20 травня. Цьогоріч цьому прекрасному святу – вже 15 років.
Україна – це чарівний і благодатний край, і в ній із сивої давнини живе мудрий і добрий, творчий і натхненний народ. Саме тому, мабуть, наш народ і подарував світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу. Як не можна уявити Україну без пісні й танцю, так не можна уявити її без вишиванки, без рушника та без усього, що створено руками наших мам і бабусь, татусів та дідусів.
До цього свята бібліотечні працівники для відвідувачів бібліотеки та учнів молодших класів Покровської гімназії підготували виставку-хобі «Вишиванка – символ української душі». Свої роботи залюбки надала місцева вишивальниця Біла Валентина Дмитрівна. За що ми їй щиро вдячні.
Підчас заходу діти дізналися про одвічний людський символ – вишитий  рушник. Слово «рушники» в Україні супроводить постійний епітет «чисті».  
Видовжені прямокутники рушників формою нагадують поля, дороги. Засіяні зерном орнаментів, вони певною мірою є символом долі, життєвої стежки.
Були рушники вишиті і ні, білені і небілені. Небілені робили з цупких ниток для рук, обличчя, тіла. У народі їх називали «утирачі». Гостям, щоб висловити свою шану, зливали на руки воду і давали чистого утирача.
Крім утирачів, були  ще й стирачі – рушники для витирання столу, лавок, посуду.
Розмаїта кольорова гама українських народних вишивок, але переважають у них два кольори — червоний та чорний. Синонімом пер¬шого є любов, а другого—журба; ра¬дість і смуток, веселість та печаль. Ці почуття в житті органічно пов'язані.
З покоління в поколін¬ня передавали українці своє мисте¬цтво вишивання. І зараз вишивання в Україні дуже популярне. Виши¬вають усі: дорослі і діти, чоловіки та жінки. Якби зібрати все багат¬ство української вишивки, то карта України від села до села, від міста до міста простяглася б вишитими дорогами.
Для 3-Б класу цієї ж школи було проведено  інформаційну хвилину             « Вишиванка – душа України». Познайомили дітей з історією української вишивки, народними звичаями та обрядами, пов’язаними з нею. 
Присутнім презентували  виставку літератури «Вишиванка – український оберіг».
Чудовим завершенням свята було декламування віршів про вишивку, які підготували  учні  2-Б класу. 
Відвідувачі бібліотеки підтримали це чудове свято, прийшли в вишиванках - це не лише привід показати красу свого вишитого строю, але й можливість на повні легені сказати: «Я українець - це моя історія та культура, і я нею пишаюсь».

Переглядів: 129 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів