Четвер, 25.04.2024, 02:23
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Січень » 16 » Дивосвіт різдвяних свят
15:06
Дивосвіт різдвяних свят

Багата наша українська земля народними  традиціями  та обрядами.

Веснянками зустрічали прихід весни, гаївками, масовими гуляннями проходили травневі свята. Коли приходять жнива звучать обжинкові пісні. Ну а взимку пора новорічно-різдвяних свят. Щедрівками й колядками  вітаються всі у передноворічну ніч та Різдво Христове.

Кутя — основна обрядова страва протягом усього періоду зимових календарних свят. Традиційно вона готується тричі. Перша,  називається Багатою  - в переддень Різдва:  друга — Щедра — на Щедрий вечір: третя — Голодна  — в перед­день Водохрещі.

Різдво є найдавнішим нашим святом. Походить воно з дуже давніх часів, коли наші предки ще не були християнами. Різдво починається Святвечором. На це родинне свято готують дванадцять страв, найосновнішою їжею, звичайно ж, є кутя та узвар.

 Щедрий вечір наступав за тиждень після Різдва, напередодні Нового року. У цей день люди не працювали і не їли аж до вечері, до якої, крім куті й узвару, готували смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці. Опісля діти виносили із хати «дідуха» на вигін або в садок і спалювали його. Останній день старого і перший день нового року українці відзначали також як свята Маланки (13 січня) та Василя (14 січня). В народній традиції свята об’єдналися і тепер ми маємо Щедрий вечір або свято Маланки.

Нарешті надходила третя і остання в різдвяному циклі кутя. В народі її називали « голодною» (18 січня) . Голодною кутею цей Святвечір зветься тому, що в цей день необхідно дотримуватися строгого посту. Споживши страву, горщика виносили до воріт і розбивали. Це дійство пов’язане з закінченням свят – проганяли кутю та мороз. Діти тим часом вибігали на вулицю та кричали «Геть, кутя, з покуття йди на базар!».

Під час новорічно-різдвяних свят дитяча бібліотека провела свято «Дивосвіт різдвяних свят».  До прикрашеної ялинкою з яскравою мішурою, іграшковими декораціями, електричними гірляндами зали бібліотеки завітали  користувачі бібліотеки та учні 4- х класів Покровської ЗОШ І – ІІІ ст. №2. 

Щоб подарувати дітям святковий настрій члени клубу «Книга і лялька» спільно з  дітьми фольклорного гуртка «Свічадо»  ВТЦДЮ , у пізнавальній формі розповіли про традиції святкування новорічних свят в українських селах, де ці свята вважалися найбільшими у році. Діти з задоволенням брали участь у розважальній програмі: розповідали  вірші, співали  колядки, щедрівки . Не менш цікавими для дітей виявилися новорічні вікторини, ігри, загадки.

Після  заходу діти отримали солодкі гостинці.

Переглядів: 485 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів