Вівторок, 23.04.2024, 09:02
Вітаю Вас, Гість | RSS
Меню сайту
Посилання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Грудень » 18 » Свята нашого дому
20:09
Свята нашого дому

З року в рік в нашому краї батьки передають у спадок своїм дітям традиції звичаї, обряди  та повір’я нашого народу. Ми повинні знати і думати про свої  корені, батьківську хату, мамину пісню, бабусину вишиванку, обереги на рушниках, добрі і давні звичаї і символи нашого народу.

Грудень – незвичайний місяць. Він перший подих зими, він – підсумок річного циклу, він – підготовка до зустрічі великого Різдва Христова. Грудень  місяць, що традиційно закінчує календарний рік, наповнений святами. Услід за Катериною, Андрієм і Наумом приходять Варвари, Сави та Миколи. Саме  свята - Варвари, Сави та Миколи - називали "миколаїними святками".

17  грудня  в районному музеї, районна дитяча бібліотека та працівники музею, провели театралізовану етнографічну годину «Свята нашого дому». В заході   взяли участь учні 8 –го класу Покровської гімназії.

Ведучі заходу були самі діти, які одяглися в український одяг. Вони  познайомили учнів з історичними витоками  грудневих свят,  звичаїв і обрядів, що з ними пов’язані. Учасники були активними. Дівчата з хлопцями ворожили по старих обрядах, завбачуючи свою долю. Кульмінацією заходу стало традиційне кусання калити. Калита – це такий великий корж, що символізує сонце. Ритуал кусання Калити, підвішеної на стрічку,  означає прилучення людини до Бога, символізував оздоровлення, очищення.   Спробувати себе у ролі пана Калитинського мали можливість усі присутні. Хлопці  відкусили по шматку Калити, що пророкує їм щасливе майбутнє..

В кінці вечорниць за звичаєм всіх гостей частували  солодощами з чаєм.

Було весело та цікаво.

Переглядів: 477 | Додав: pokrdb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Графік роботи
Покровська районна дитяча бібліотека працює
з понеділка по п'ятницю

понеділок — четвер
з 800 до 1700
п'ятниця
з 800 до 1600

без перерви

Останній робочий день
місяця — читачів
не обслуговуємо,
санітарний день.
Вихідні дні субота, неділя
Форма входу
Пошук
Архів записів